DE CE TRANSPIRĂM? SFATURI PENTRU ÎNGRIJIREA PIELII

DE CE TRANSPIRĂM? SFATURI PENTRU ÎNGRIJIREA PIELII, 1, lineya.ro

DE CE TRANSPIRĂM? SFATURI PENTRU ÎNGRIJIREA PIELII

De ce transpirăm? Sfaturi pentru îngrijirea pielii

Toată lumea transpiră, funcție absolut necesară care are scopul de a răcori corpul și de a preveni supraîncălzirea acestuia. Când temperatura corpului crește, corpul nostru pornește propriul său „aer condiționat”. Până la 4 milioane de glande sudoripare, aflate pe toată suprafața corpului,  produc un lichid clar, fără miros, care se evaporă și astfel ne protejează de încălzirea excesivă, transpirația fiind, deci, un proces natural și vital.

În afară de afecțiunile precum hiperhidroaza, problemele create de transpirație și miros neplăcut sunt strâns legate de igiena pielii.

Oamenii transpiră mai mult când este cald afară, când fac sport sau ca răspuns la situații stânjenitoare, neplăcute sau care îi fac temători sau nervoși.

de ce miroase transpirația?

Transpiratia in sine nu miroase, dar atunci cand bacteriile de la nivelul pielii incep sa metabolizeze proteinele din transpiratie, provoaca acel miros neplacut, asa numita bromhidroza. Cantitatea de apa pe care o transpiri, nu afecteaza neaparat mirosul corporal. De aceea, o persoana poate avea un miros corporal neplacut, dar sa nu fie transpirata. In schimb, o persoana poate transpira excesiv, fara sa miroasa neplacut. Acest lucru se datoreaza faptului ca mirosul corporal este un rezultat al tipului de bacterii de pe piele si al modului in care bacteriile interactioneaza cu transpiratia, nu transpiratia in sine.

Hai să vorbim despre glandele sudoripare

Glandele ecrine și apocrine sunt cele care secretă transpirația. Acestea sunt repartizate pe toată suprafața corpului nostru, fiind mai numeroase în anumite zone, cum ar fi fruntea, pe talpa picioarelor sau în palme.

În cazul glandelor ecrine, secreția e mai crescută la bărbați decât la femei, scăzând la ambele sexe odată cu înaintarea în vârstă.

Cele apocrine se găsesc în zonele axilare, genitale, ombilic, mamelor și deschid fiecare în teaca unui fir de păr, astfel că secreția se elimină prin același por ca și sebumul. Secreția glandelor ecrine se face în picătură, iar cea a glandelor apocrine sub formă cleioasă, care se solidifică prin uscare.

Transpirația produsă de ecrine în exces poate deveni la unele persoane o problemă, care se poate asocia cu un miros urât dat de descompunerea microorganismelor care trăiesc în mod normal pe suprafața pielii, care devine umedă și uneori macerată.

IGIENA PIELII ESTE IMPORTANTĂ

Este absolut necesară și importantă igiena când vine vorba de transpirație. Poluarea din mediu nu afectează doar râurile și oceanele, ci și pielea noastră. Pentru a avea o piele sănătoasă, este necesară o igienă regulată și aplicarea de creme echilibrate și protectoare.

Pielea feței la femei este mult mai fragilă și delicată decât a bărbaților și de aceea nu se recomandă folosirea săpunului pentru igiena cotidiană. De asemenea, uscarea pielii trebuie să se facă minuțios, în pliuri, sub sâni, inghinal, axilar, pentru evitarea macerării tegumentului și favorizarea dezvoltării microbilor.

Deodorantele intervin în cazul în care umiditatea din pliuri riscă să antreneze fermentația microbilor. Acestea conțin un antiseptic care împiedică fermentarea și distruge microbii. Însă, deodorantele pot provoca reacții alergice manifestate prin roșeață, mâcărime, uscăciunea tegumentelor în zona aplicării lor. 

Aceste principii, sfaturi sunt elementare și suficiente în toate cazurile. Desigur că există și exagerări în plus sau în minus. Spălarea de 2-3 ori pe zi folosind produse puternice, loțiuni cu alcool, riscă să își deterioreze pielea mult mai repede. Pielea necesită igienizare, dar fără exces inutil și fără să agresăm stratul extern cornos al epidermei, considerate a fi prima linie de apărare a pielii.

metode pentru a ține tranpirația sub control

  • ANTIPERPIRANTUL – Produsele antiperspirante functionează prin blocarea canalelor sudoripare, astfel încat transpirația să nu poată ajunge la suprafața pielii tale. Transpirația este încă produsă de glanda sudoripară, dar nu poate ajunge la suprafață. Deodorantele nu previn transpirația, ci în schimb urmăresc să mascheze mirosul produs de bacterii atunci când transpiri (bromhidroza). Majoritatea antiperspirantelor sunt alcătuite din săruri metalice numite cloruri de aluminiu.
  • ȚESĂTURILE NATURALE ȘI RESPIRABILE – Cea mai bună variantă de a interveni asupra diminuării procesului de transpirație, are legatură foarte mare cu alegerile vestimentare, atât pentru tine cât și pentru copil. De aceea este important să alegi haine ale căror țesături sunt naturale, ușoare, respirabile, cu o bună ventilație. Culorile mai deschise ajută la reflectarea razelor solare, comparativ cu nuanțele închise care absorb căldura.
  • ALIMENTE DE EVITAT – Există câteva opțiuni alimentare pe care poate dorești să le eviți dacă te vei afla într-o situație socială în care preferi să nu transpiri. Așadar, evită consumul de mâncare picantă, deoarece corpul tău va reacționa la mâncarea picantă în același mod în care ar face-o pentru orice altă sursă de caldură–încearcă să “răceasca lucrurile”, ceea ce duce la transpirație. Nici cofeina nu este recomandabilă, deoarece îți stimulează glandele suprarenale și provoacă transpirația palmelor, picioarelor și axilelor.

About Author

Give a comment