Ce este o cicatrice?
O cicatrice face parte din procesul normal de vindecare și poate apărea atât în interior, cât și în exterior. Aceasta este un țesut fibros care apare, de cele mai multe ori, în urma unui accident, intervenții chirurgicale sau acneei.
Cicatricile vizibile apar după ce tegumentul a suferit o pierdere de substanță dermo-epidermică, dar pot apărea și la nivelul organelor interne, în urma unei rupturi musculare sau a inciziilor din timpul intervențiilor chirurgicale.
Ruptura sau pierderea de substanță la nivelul țesuturilor corpului duc la vindecarea prin producerea unei substanțe denumită colagen, o proteină ce se sintetizează la nivelul regiunii traumatizate, ajungând eventual la închiderea plăgii, Colagenul continuă să se acumuleze la nivelul aceste regiuni, o perioadă mare de timp din momentul traumatismului, de aceea cicatricile devin treptat mai netede și moi.
Durează până la doi ani pentru estompare, dar după această perioadă este puțin probabil să mai dispară.
CÂTE TIPURI DE CICATRICI EXISTĂ?
Anumite regiuni ale corpului sunt mai predispuse la cicatrici comparativ cu altele. Genunchii, de exemplu, sau coatele au de exemplu cicatrici mai vizibile, deoarece în timpul procesului de vindecare se efectuează mișcări și întinderi ale regiunii, ce nu pot fi evitate. Pielea închisă la culoare este de asemenea predispusă la formarea de cicatrici.
Cicatricile CHEELOIDE – rezultă dintr-un proces de cicatrizare prin formare unui strat de țesut adițional. Acest tip de cicatrice se extinde în afara granițelor rănii inițiale și apar de obicei în zona pieptului, umerilor, lobilor urechii sau a obrajilor. Deși cicatricile cheloide sunt însoțite de mâncărimi, de obicei ele nu sunt periculoase.
Cicatricile CONTRACTILE – se formează cel mai des în urma arsurilor pielii. Ele au un aspect de piele întinsă și lucioasă și pot obstrucționa mișcarea, deoarece afectează atât pielea, cât și tendoanele și mușchii. De obicei, arsurile de gradul 1 se pot vindeca fără a lăsa urme, însă arsurile de gradul 2 și 3 cauzează apariția cicatricilor.
Cicatricile HIPERTROFICE – reprezintă un țesut îngroșat, mai lat și deseori proeminent, care apare acolo unde pielea a suferit o rană. Astfel de semne hipertrofice apar drept complicații frecvente ale arsurilor, dar se pot forma și din cauza piercing-urilor, a tăieturilor sau chiar și a acneei. Acest tip de cicatrici nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Ele pot fi însoțite de mâncărimi și pot fi dureroase însă, de cele mai multe, reprezintă doar o problemă de ordin estetic.
Cicatricile PROVOCATE DE ACNEE – apar atunci când o erupție acneică pătrunde adânc în piele și afectează țesuturile de sub aceasta. Acestea sunt prezente cel mai des pe față și apar atunci când se produce prea puțin colagen în timpul vindecării rănii.
Există trei tipuri de cicatrici atrofice cauzate de acnee:
– Boxcar sunt late, au forma literei U, au margini ascuțite, iar adâncimea lor variază
– Ice pick sunt înguste, au forma literei V și pot pătrunde adânc în piele. Pot avea aspectul unor mici orificii rotunde sau ovale, similar cicatricilor produse de varicelă
– Rolling sunt adâncituri late care au de obicei margini rotunde și un aspect vălurit neregulat.
CARE ESTE EFECTUL CICATRICILOR?
Cicatricile pot avea un impact negativ asupra psihicului pacienților, în timp, provocând numeroase complicații psiho-emoționale. Uneori cicatricile pot fi neplăcute din punct de vedere estetic, alterori chiar desfigurante. Câteva dintre efectele secundare ale cicatrizării anormale pot fi:
- Prurit (mâncărimi ale pielii)
- Sensibilitate la atingere
- Durere spontană sau la atingere
- Tulburări de somn
- Anxietate și/sau depresie
- Perturbarea activităților zilnice
Cicatricile pot contribui la dezvoltarea sindromului de stres post-traumatic, pierderea stimei de sine. Toate aceste fenomene au un puternic impact negativ asupra calității vieții. Cicatricile contractile provoacă cel mai des deformități fizice și dizabilități funcționale, mai ales când sunt în preajma sau chiar deasupra articulațiilor.
TRATAMENTE PENTRU CICATRICI
Cicatricile necesită tratament numai în cazul în care sunt inestetice sau dureroase. Acestea nu pot fi îndepărtate în totalitate, dar în foarte multe cazuri se pot face mai puțin vizibile. Medicul de familie poate trimite pacientul către medicul dermatolog pentru tratament adecvat.
Atât bărbații, cât și femeile pot folosi diverse camuflaje pentru acoperirea cicatricilor, mai ales cele care există pe față. Farmaciile pun în vânzare diverse tipuri de camuflaje cosmetice, mai ales pentru acoperirea cicatricilor.
- Cremele sau suplimentele cu vitamina E pot ajuta în grăbirea procesului de vindecare și în obținerea unor cicatrici mai puțin vizibile. Ouăle și legumele verzi sunt bogate în vitamina E.
- Foliile cu silicon sunt uneori folosite pentru reducerea vizibilității cicatricilor, prin aplatizarea și înmuierea acestora. Aceste produse pot fi achiziționate din farmacii. Gelurile cu silicon pot fi utilizate pentru tratarea și prevenirea cicatricilor cheloide și hipertrofice, fiind aplicate pe zonele în proces de vindecare. Se recomandă consultul medicului dermatologic, de familie sau al farmacistului pentru sfaturi suplimentare în legătură cu aceste tratamente.
Medicul dermatolog poate prescrie medicamente de tipul aminobenzoatului de potasiu, pentru a distruge cicatricile tisulare. Acestea se folosesc pentru tratarea sclerodermiei care evoluează cu cicatrizare extensivă și întărirea tegumentelor.
Cicatricile post-acnee severe sunt uneori îndepărtate prin folosirea remodelării cu laser, când porțiunile superioare ale tegumentului sunt îndepărtate.
Uneori, chirurgia este folosită pentru îmbunătățirea aspectului cicatricilor. Această procedură este cunoscută sub denumirea de revizuire a cicatricilor și poate include proceduri de tipul grefelor de piele, în cazul în care cicatricea nu se vindecă adecvat sau dacă s-a distrus o suprafață mare de tegument.
În cazul arsurilor severe, se poate folosi îmbrăcăminte compresivă pentru prevenirea cicatricilor. Aceasta implică purtarea de șosete extensibile la nivelul zonei arse, ce determină presiune la nivelul zonei lezate și ajută la închiderea uniformă a acesteia. În cazul arsurilor severe, este necesară purtarea lor timp de 23 de ore pe zi, pe o perioadă de până la 12 luni.
METODE DE REDUCERE SAU ÎNDEPĂRTARE A CICATRICILOR
- Laser fracționat CO2
- Terapie cu plasmă sau „Terapia vampir”
- Terapie cu geluri sau plasturi
- Dermabraziune
- Injectarea cu acid hialuronic
- Infiltrații cortizonice
- Corecție chirurgicală
prevenirea cicatricilor
Nu se poate preveni în totalitate formarea de cicatrici, dar există câteva lucruri pe care medicul specialist le poate face pentru a limita evoluția severă a unei cicatrici și vindecarea adecvată.
Este recomandată îndepărtarea prafului și a corpurilor străine de tipul cioburilor sau pietrișului de la nivelul plăgii. Acest lucru scade riscul de infectare a leziunilor. Țesuturile moarte trebuie îndepărtate. În cazul în care este necesară efectuare de copci, se recomandă utilizarea celui mai bun tip de material pentru afrontarea marginilor plăgii.
Gelurile de silicon și îmbrăcămintea compresivă pot fi de asemenea utile în prevenirea cicatricilor.
Factorii individuali care joacă un rol cheie în vindecarea rănilor sunt vârsta, sexul și moștenirea genetică. Eficiența acestor terapii depinde de tipul individual de piele, tipul de tratament și tipul cicatricei, motiv pentru care metodele de tratament se stabilesc împreună cu pacientul în funcție de mai mulți factori în urma consultanței la medicul dermatolog.
alege clinica lineya pentru un consult dermatologic!
Serviciile medicale oferite de medicii specialiști ai clincii Lineya sunt specializate și de înaltă calitate, ulterior urmând planuri de tratament adaptate afecțiunilor tale.
Ne găsești pe strada Alexandru Constantinescu, nr. 8, sector 1, București. Contact: 021.555.7375