GENERALITĂȚI
Leziunile vasculare reprezintă rezultatul unei funcționări defectuoase a sistemului vascular. Ele apar sub forma unor vase de sânge, de dimensiuni mici, dilatate și au o culoare roșiatică sau violet albastrui. Pot apărea atât la nivelul feței, cât și la nivelul corpului. Cauzele leziunilor vasculare sunt multiple astfel, putem discuta aici de cauze interne și cauze externe. Leziunile vasculare fie sunt moștenite genetic, fie sunt dobândite ulterior.
CAUZELE APARIȚIEI
- Cauze externe: expunere îndelungată la soare și arsuri solare, traumatisme ale pielii;
- Cauze interne: boli de colagen, tratament cu estrogen sau corticosteroizi, consum cronic de alcool, insuficiență venoasă cronică.
TIPURI DE LEZIUNI VASCULARE
- Pata vin-de-Porto: este o leziune plată, de culoare roșie sau violet prezentă de la naștere. Ocazional, în timp, aceasta poate crește în dimensiuni, iar suprafața poate deveni neregulată. Apare mai frecvent la nivelul feței și gâtului.
- Hemangiomul: poate fi prezent de la naștere, dar apare mai des în primele luni de viață. Este descris ca o leziune plată, roșie, ce poate fi localizată oriunde pe corp, mai frecvent în zona scalpului, feței sau la nivelul toracelui. Majoritatea hemangioamelor dispar până la vârsta de 5 ani.
Cele mai frecvente leziuni vasculare dobândite sunt:
- Telangiectaziile: sunt vase de sânge mici dilatate de la nivelul pielii. Acestea apar mai frecvent pe față la nivelul obrajilor, bărbiei, aripilor nazale și pot fi întâlnite în afecțiuni precum rozaceea sau în boli de colagen. La adulți sunt frecvente și la nivelul membrelor inferioare, mai frecvent la femei după sarcină sau având cauză genetică. Copiii pot prezenta telangiectazii la nivelul feței care persistă și la vârsta adultă.
- Varicozitățile: sunt vene dilatate de la nivelul membrelor inferioare care sunt vizibile prin piele. Variabile în diametru și adâncime, ele pot prezenta o culoare albastră (varicozități profunde) sau o culoare roșiatică (varicozități superficiale). De obicei sunt rezultatul insuficienței venoase cronice.
- Poikilodermia Civatte: reprezintă o modificare a pielii ce include atrofie, hipopigmentare/ hiperpigmentare și dilatarea vaselor mici de sânge ce apare la nivelul gâtului, feței și/sau decolteului. Această afecțiune este frecventă în rândul persoanelor de peste 45 de ani care de-a lungul timpului s-au expus excesiv la soare.
- Angioamele “în cireașă” sunt leziuni vasculare ce conțin capilare (vase de sânge mici) dilatate. Acestea sunt foarte frecvente, de obicei, variind în dimensiune de la un punct la aproximativ 3 mm în diametru, de culoare roșu aprins, violet, în formă de dom, apărând îndeosebi la nivelul trunchiului. Cauza exactă a apariției lor este necunoscută, dar poate exista un factor genetic. De asemenea, au fost legate de sarcină, expunerea la substanțe chimice, anumite afecțiuni medicale și climă. Există, de asemenea, o legătură între acest tip de angioame și vârstă. Ele încep de multe ori să apară în jurul vârstei de 30 ani și par să crească în dimensiune și număr cu vârsta.
TRATAMENT
Utilizarea laserului în tratarea leziunilor vasculare a devenit, în prezent, una dintre cele mai bune opțiuni. Cu ajutorul laserului Nd:Yag se pot trata leziunile vasculare de la nivelul feței și al corpului. Laserul penetrează pielea și vasele superficiale și folosește ca și cromofor pigmentul roșu. Acest pigment este absorbit de oxihemoglobina din sânge, convertit în căldură, reușind să distrugă în mod controlat, țesuturile țintă. Astfel, laserul produce coagulare la nivelul vaselor sanguine. Mai simplu, laserul Nd:Yag încălzește vena și o distruge, iar țesutul înconjurător nu este afectat. În general, sunt suficiente 1-2 ședințe în cazul vaselor mici, dar sunt necesare mai multe ședințe în cazul vaselor mari.
Durata tratamentului depinde însă de calibrul vaselor și profunzimea lor la nivelul tegumentului, dar și de tipul de piele.
CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCEDURA?
Procedura durează în medie 15-30 de minute, în funcție de cât de extinsă este zona acoperită de leziuni vasculare și este aproape lipsită de durere (mic discomfort local sau o ușoară senzație de căldură). Zona supusă procedurii va fi curățată și dezinfectată Se setează intensitatea care va fi utilizată în timpul tratamentului. La prima ședință se setează o intensitate mai redusă, urmând ca aceasta să crească pe măsura ședințelor. Medicul va utiliza aplicatorul pe toată zona afectată, iar în timpul tratamentului, atât terapeutul, cât și pacientul vor purta ochelari de protecție
RECOMANDĂRI POST-TRATAMENT
Tratamentul cu laserul ND:YAG nu lezează pielea, prin urmare reacțiile post-tratament sunt minime, astfel încât pacientul își poate relua activitățile imediat după procedură. În rare cazuri, poate apărea un eritem însoțit de ușor edem la nivelul zonei tratate, dar care dispare în maxim 2-3 zile după procedură. În acest caz, vă recomandăm folosirea cremelor emoliente, calmante, în următoarele zile după tratament. De asemenea, evitați băile fierbinți, sauna și expunerea la soare, până la refacerea completă.
PREVENȚIE
Prevenția se poate face prin evitarea factorilor care duc la apariția lor: statul prelungit în picioare, evitarea traumatismelor, expunerea exagerată la radiații UV. Statul prelungit în picioare este una din cauzele apariției vaselor sparte, de regulă la nivelul membrelor inferioare. Acestea apar prin stagnarea sângelui în sistemul venos de întoarcere, creșterea presiunea în vase, iar pereții vaselor mici sunt subțiri și cedează la presiune mare, ceea ce va duce la dilatarea și eventual la ruperea lor.
IMAGINI ÎNAINTE ȘI DUPĂ TRATAMENT
LEZIUNI VASCULARE
Tratament telangiectazii
Perinazal – 495 lei | |
Pomeți – 495 lei | |
Față – 600 lei | |
Telangiectazii zonă mică (5 cm) – 495 lei | |
Telangiectazii zonă medie (15 cm) – 975 lei | |
Telangiectazii zonă mare (30 cm) – 1.485 lei | |
Angioame cherry, 1-5 leziuni – 340 lei | |
Angioame cherry, 6-15 leziuni – 520 lei | |
Angioame cherry, > 15 leziuni – 690 lei |