Tratament pentru vergeturi

GENERALITĂȚI

Vergeturile sunt striații sau linii subțiri care apar pe piele, de obicei, că urmare a schimbărilor bruște în greutate sau în înălțime. Sunt, de obicei, de culoare roșie sau violet la început, dar pot deveni albe sau gri pe măsură ce se vindeca. Vergeturile pot apărea oriunde pe corp, dar sunt cele mai frecvente pe abdomen, sâni, solduri, fese și coapse.

CAUZELE APARIȚIEI VERGETURILOR

Cauzele comune ale apariției vergeturilor sunt schimbările hormonale, creșterea rapidă în greutate sau în înălțime, precum și afecțiunile medicale precum sindromul Cushing sau sarcina. Acestea pot duce la o laxitate a pielii și la o pierdere de colagen și elastina, ceea ce face pielea mai predispusa la vergeturi.

FACTORII DE RISC PENTRU APARIȚIA VERGETURILOR

  • Schimbările hormonale pot fi un factor de risc major pentru apariția vergeturilor, în special în timpul pubertății sau sarcinii. Hormonii pot afecta modul în care corpul produce colagen și elastina, ceea ce poate duce la o laxitate a pielii și la apariția vergeturilor. Este indicată realizarea unor analize hormonale în astfel de situații.
  • Creșterea rapidă în greutate sau în înălțime poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru apariția vergeturilor. Când pielea se întinde brusc, fibrele de colagen și elastina se pot rupe, cauzând vergeturi. Persoanele care au un istoric familial de vergeturi sau care au o predispoziție genetică spre vergeturi sunt, de asemenea, mai predispuse la a dezvolta acestea.
  • Afecțiunile medicale precum sindromul Cushing sau sarcina pot duce, de asemenea, la apariția vergeturilor. Sindromul Cushing este o afecțiune endocrina în care organismul produce prea mult cortizon, iar sarcina poate duce la o creștere rapidă în greutate și la schimbări hormonale care pot cauza vergeturi.

METODE DE TRATAMENT

  • Tratamente estetice non-invazive, cum ar fi creme și loțiuni.

Există mai multe tratamente disponibile pentru a înlătura sau a atenua aspectul vergeturilor, în funcție de severitatea și poziția lor. Tratamentele estetice non-invazive, cum ar fi creme și loțiuni, pot ajuta la hidratarea și întărirea pielii, dar pot fi mai puțin eficiente pentru vergeturile mai vechi sau mai adânci.

Este important să se cerceteze înainte de a alege o crema sau loțiune pentru tratarea vergeturilor, deoarece unele ingrediente pot fi mai eficiente decât altele în atenuarea aspectului vergeturilor. Unele ingrediente comune utilizate în aceste produse sunt vitamina C, vitamina E, colagen și alte proteine. Este important să se aplice aceste produse pe pielea curata și uscata, și să se evite expunerea la soare după aplicare.

  • Tratamente estetice minim invazive, cum ar fi dermabraziunea sau laserul

Tratamentele estetice invazive, cum ar fi dermabraziunea sau laserul, pot ajuta la îndepărtarea straturilor de piele deteriorate și la stimularea producerii de colagen și elastina, ceea ce poate ajuta la atenuarea vergeturilor. Acestea pot fi mai eficiente pentru vergeturile mai vechi sau mai adânci, dar pot necesita mai multe ședințe și pot fi mai costisitoare.

Dermabraziunea poate fi utilizată pentru a îndepărta stratul superior al pielii și a stimula producția de colagen și elastina, dar poate necesita mai multe ședințe și poate fi dureroasa. Este important să se consulte un medic sau un specialist înainte de a face aceasta operațiune.

  • Intervenții chirurgicale, cum ar fi excizia sau ridicarea

Intervențiile chirurgicale, cum ar fi excizia sau ridicarea, pot fi utilizate pentru a îndepărtă vergeturile mai mari sau mai severe. Acestea pot necesita o recuperare mai lungă și pot fi mai costisitoare decât alte tratamente. Este important să se consulte cu un medic sau un specialist în estetică pentru a alege cel mai potrivit tratament pentru cazul individual.

CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCEDURA?

Laserul eCO2 este o tehnologie modernă folosită în tratamentul vergeturilor. Majoritatea specialiștilor sunt de părere că aceasta este cea mai eficienta forma de tratare a vergeturilor în momentul de fata. Acesta funcționează prin emisia de fascicule de lumina care pătrund în piele și ablateaza stratul superior al acesteia, stimulând în același timp producția de colagen și elastina.

Procedura de îndepărtare a vergeturilor cu laserul eCO2 poate fi realizata ambulatoriu și nu necesita anestezie. Pacientul poate simți o ușoară disconfort, dar acesta poate fi gestionat cu ajutorul unei creme anestezice. În rest, nu exista alte efecte secundare ce pot apărea în urma tratamentului și de cele mai multe ori rezultatele se văd după prima utilizare.

Laserul eCO2 este considerat a fi un tratament eficient pentru vergeturile recente sau cele în stadiu incipient, care au o culoare roșie sau violacee. În cazul vergeturilor mai vechi sau mai închise la culoare, pot fi necesare mai multe ședințe pentru a obține rezultatele dorite.

PREVENȚIE

  • Menținerea unei greutăți sănătoase și evitarea schimbărilor bruște de greutate

Prevenirea apariției vergeturilor poate fi realizata prin menținerea unei greutăți sănătoase și prin evitarea schimbărilor bruște de greutate. Hidratarea corespunzătoare a pielii poate ajuta, de asemenea, la întărirea pielii și la prevenirea apariției vergeturilor. Exista, de asemenea, unele creme și loțiuni care pot fi folosite pentru a preveni apariția vergeturilor, dar este important să se consulte cu un medic sau un specialist în estetică înainte de a utiliza acestea.

 

  • Efectuarea exercițiilor fizice regulate

În plus, includerea exercițiilor fizice regulate în rutina zilnică poate ajuta la întărirea musculaturii și la îmbunătățirea tonusului pielii, reducând astfel riscul apariției vergeturilor. Este important să se evite excesul de exerciții care implica suprasolicitarea anumitor zone ale corpului, cum ar fi culturism sau antrenamente cu greutăți mari. În schimb, exercițiile care promovează flexibilitatea și echilibrul, cum ar fi yoga sau Pilates, pot fi benefice pentru prevenirea apariției vergeturilor.

CONCLUZII

Vergeturile sunt o afecțiune comună, dar există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru a le elimina sau pentru a le atenua aspectul. Este important să se consulte cu un medic sau un specialist în estetică pentru a alege cel mai potrivit tratament pentru cazul individual și pentru a preveni apariția vergeturilor. Printre aceste opțiuni se numără tratamentele estetice non-invazive, cum ar fi cremele și loțiunile, tratamentele estetice minim invazive, cum ar fi dermabraziunea sau laserul eCO2, și intervențiile chirurgicale, cum ar fi excizia sau ridicarea.

Este important să se ia în considerare factorii de risc pentru apariția vergeturilor, cum ar fi schimbările hormonale, creșterea rapidă în greutate sau în înălțime, și afecțiunile medicale precum sindromul Cushing sau sarcina. Prevenirea apariției vergeturilor poate fi realizata prin menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea schimbărilor bruște de greutate și hidratarea corespunzătoare a pielii.

În cele din urma, este important să se reamintească că vergeturile nu sunt doar o problema estetică, ci pot fi și semne ale unor probleme de sănătate subiacente și ar trebui să fie evaluate de un medic sau specialist în estetică.

PROGRAMEAZĂ-TE

Consultă medicul specialist al clinicii Lineya.

EFICIENȚĂ MAXIMĂ

Te așteptăm la o consultație personalizată!

DISCONFORT MINIM

Înaintea tratamentului se aplică o cremă anestezică.