GENERALITĂȚI
Onicomicoza este o boală a unghiilor cauzată de unele ciuperci parazite (fungi). Pe lângă disconfortul creat la nivel estetic, infecţia cauzată de aceste microorganisme afectează şi structura unghiei. Ciuperca este contagioasă și se poate răspândi într-un mediu umed și cald, cum ar fi vestiarele sălilor de sport sau spa-uri, bazine de înot și piscine. De aceea, sportivii sunt mai predispuși la această afecțiune dermatologică, însă și persoanele care vizitează saloane de manichiură, centre spa sau piscine și nu le sunt asigurate condiții de maximă igienă (instrumentar sterilizat, papuci de unică folosință, prosoape curate, etc).
SIMPTOME
Infecția fungică la nivelul unghiilor se manifestă prin:
- suprafaţă îngroşată
- aspect casant
- fragilitate
- deformare
- culoare închisă
CAUZELE APARIȚIEI
Infecţiile fungice ale unghiilor sunt, de obicei, cauzate de o serie de ciuperci dermatofite. Mai precis, dermatofiţii produc infecţii care afectează zonele superficiale ale corpului nostru: epiderma, părul şi unghiile. Fungii reprezintă acea categorie de plante inferioare, lipsite de clorofilă, care trăiesc ca parazite sau ca saprofite şi se răspândesc prin spori; ele nu au nevoie de lumina soarelui pentru a supravieţui. Unele ciuperci sau fungi au întrebuinţări benefice, în timp ce altele provoacă apariţia bolilor şi infecţiilor, precum foliculita sau onicomicoza, care se mai numeşte şi infecţia fungică a unghiei. Organismele din regnul fungi trăiesc în medii calde şi umede, inclusiv în piscine, căzi şi cabine de duş. Ciupercile de acest gen pot invada pielea prin spaţii atât de mici, încât nu se pot vedea cu ochiul liber, sau printr-o zonă mică de separare dintre unghie şi patul unghial. Dacă unghiile sunt adeseori expuse la condiţii umede şi căldură, onicomicoza poate provoca probleme.
TRATAMENT
Netratată în stadiu incipient, onicomicoza se răspândește rapid în profunzimea unghiei, având ca rezultat îngroșarea unghiei și exfolierea, provocând durere și disconfort la mers. În stadiile incipiente, tratamentele topice (creme, geluri, loțiuni, lacuri pe bază de naftifină, clotrimazol, terbinafină, tolnaftat) pot avea rezultate satisfăcătoare, mai ales dacă sunt combinate cu aplicarea de reguli de igienă.
Terapia laser se menține drept o soluție eficientă și rapidă de tratare a ciupercii piciorului. Studiile de specialitate atestă eficacitatea terapiei cu laser Nd:YAG și lipsa recidivei după încheierea protocolului recomandat. Deoarece şansa de reapariţie a infecţiei rămâne ridicată după tratamentele topice, chiar şi cu medicamente mai noi, decizia de a trata onicomicoza cu laserul devine cea mai bună.
Ciuperca este sensibilă la căldură, mai ales la temperaturile de peste 55 de grade Celsius, aşa că absorbţia energiei exercitate de laserul Nd:YAG care rezultă în timpul procesului de încălzire fototermică are efecte fungicide, adică distruge microorganismele care au provocat infecţia, iar apoi unghia își va recăpăta aspectul inițial.
CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCEDURA?
Primul pas este consultația. În cadrul consultației, medicul dermatolog vă examinează unghiile, apoi vi se va prelua probă pentru examenul micologic. După un plan de evaluare bine stabilit, veți beneficia de un tratament adaptat nevoilor dumneavoastră. Sunt necesare aproximativ 10 ședinte laser pentru un rezultat bun, urmând apoi să existe o reevaluare la 6 luni de la tratament.O ședință durează aproximativ 30 de minute, iar schimbările în aspectul unghiei sunt notabile după chiar prima ședință. Complementar, se pot recomanda și tratamente locale, care vor spori rata de succes a tratamentului.
PREVENȚIE
Onicomicozele pot fi prevenite dacă acordați atenție anumitor obiceiuri și urmăriți câteva aspecte:
- Evitați pe cât posibil rănirea sau lovirea unghiilor.
- Spălați-vă regulat pe mâini și picioare și uscați-vă bine pe picioare, mai ales între degete.
- Puteți folosi pudră de talc deoarece absoarbe transpirația și umezeală, îngreunând astfel dezvoltarea fungilor sau o pudra antifungică.
- Purtați șosete curate absorbante, preferabil din bumbac.
- Purtați pantofi care le permit picioarelor „să respire” și care nu sunt prea strâmți.
- Folosiți un produs antifungic în pantofi.
- Purtați papuci la dusurile comune, vestiare, piscine.
- Nu purtati încălțăminte sau haine aparținând altor persoane.
- Dezinfectați-vă instrumentarul pentru unghii înainte și după folosire.