GENERALITĂȚI
Hiperhidroza este o condiţie medicală în care transpiraţia este excesivă şi apare fără aceşti declanşatori. Cel mai probabil, hiperhidroza se datorează unei stimulări exagerate a glandelor sudoripare de către sistemul nervos. Se poate spune că persoanele care suferă de această afecţiune au glandele sudoripare blocate pe poziţia “pornit”. Când transpiraţia excesivă apare fără nici o cauză, se numeşte hiperhidroza primară şi este mai frecventă decât forma secundară, care apare ca rezultat al altei condiţii medicale sau ca efect advers al unor medicamente.
Hiperhidroza primară este de obicei localizată la o anumită parte a corpului, frecvent mâini, picioare, axilă sau faţă şi este simetrică. Deseori, începe să se manifeste încă din copilărie sau adolescenţă, frecvent la nivelul mâinilor şi picioarelor şi persistă toată viaţa. Interesant este faptul că, deşi persoanele cu hiperhidroză primară localizată au episoade de transpiraţie excesivă cel puţin o dată pe săptămână, de obicei nu transpiră în timpul somnului.
În lume, milioane de oameni – aproximativ 3% din populaţie – suferă de transpiraţie excesivă, însă din lipsă de informare, jumătate dintre ei nu sunt diagnosticaţi sau trataţi.
SIMPTOME
- transpirații excesive care au avut loc timp de cel puțin șase luni fără un motiv aparent
- transpirație în cantități neobișnuite care apare pe ambele părți ale corpului
- transpirație excesivă care afectează desfășurarea activităților zilnice
- episoade de transpirație excesivă cel puțin o dată pe săptămână
- Lipsă de transpirație în somn
- transpirație excesivă care a apărut înainte de vârsta de 25 de ani.
Toate aceste simptome sunt, de obicei, specifice hiperhidrozei focale primare. Cu toate acestea, pacienții trebuie să meargă la medic pentru a primi un diagnostic mai precis. În schimb, cei care transpira peste tot sau excesiv într-o singură zonă ar putea fi diagnosticați cu hiperhidroză generalizată secundară. De asemenea, este important ca persoanele afectate să meargă la medic pentru a afla care este cauza problemei. Unele afecțiuni care provoacă transpirație excesivă pot fi grave. De aceea, pacienții trebuie să-l informeze pe medic dacă au alte simptome neobișnuite, pe lângă transpirație.
TRATAMENT
În tratamentul acestei afecțiuni, de-a lungul timpului, s-au încercat mai multe terapii locale utilizând clorura de aluminiu, talc, iontoforeză (trecerea curentului galvanic prin pielea cufundată într-un vas cu apă), dar cu o ameliorare nu foarte importantă și deloc susținută.
Cel mai eficient tratament împotriva transpirației excesive este injectarea cu toxină botulinică. Toxina botulinică este o proteină naturală şi purificată care blochează temporar secreţia unor substanţe chimice la nivelul sistemului nervos responsabile de “pornirea” glandelor sudoripare. Blocând sau întrerupând acest transmiţător chimic, toxina botulinică “opreşte” glandele sudoripare la nivelul pielii unde este injectată. Toxina botulinică a fost aprobată pentru hiperhidroza la nivelul palmelor, picioarelor şi axilei. Injectarea se face în cabinet, în aproximativ 20 de minute şi nu necesită restricţionarea ulterioară a activităţilor profesionale sau recreaţionale.
CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCEDURA?
În timpul procedurii, cu ajutorul unui ac fin se injectează intradermic cantităţi mici de toxină botulinică, la nivelul glandelor sudoripare care determină transpiraţia excesivă. Medicul aproximează numărul de injectări în funcție de zona care trebuie să fie tratată. Injectarea la nivelul palmelor sau picioarelor poate fi mai dureroasă. În acest caz se pot folosi diverse tehnici de anestezie locală. Efectul se instalează în 2-14 zile şi durează 6-8 luni. Toxina botulinică nu vindecă definitiv hiperhidroza, astfel că simptomele se vor reinstala treptat. Va fi nevoie de injectări ulterioare, repetate la interval de 6-16 luni.
CONTRAINDICAȚII
- femeilor însărcinate sau care alaptează – nu sunt suficiente studii in acest sens;
- persoane cu boli neurologice severe;
- persoanelor care utilizează unele medicamente (se recomandă întreruperea terapiei anticoagulante cu 2-3 zile înainte de procedură, cu acordul medicului de specialitate, cu reluarea acesteia în ziua următoare injectării).
RECOMANDĂRI POST-TRATAMENT
- Aplicați local o cremă de prevenire a echimozelor (gel de arnică), comprese reci.
- Evitați frecarea sau masajul zonei tratate 24 h dupa procedură.
- Evitați efortul fizic intens, sauna, epilatul, consumul de alcool sau alte activități care pot produce supraîncălzire, 1 saptamană după procedură.
REACȚII ADVERSE
La locul injectării, la persoanele cu piele sensibilă poate apărea înroșire locală temporară, edem, ușor disconfort sau eventual o mică sângerare punctiformă cu apariția unei echimoze, dar care dispare în câteva zile. Rar, mai există cazuri în care apare o slăbiciune musculară în zonele tratate, dar care nu afectează activitățile zilnice și dispare în câteva zile.