GENERALITĂȚI
Leziunile pigmentare apar ca niște petele de culoare închisă la nivelul pielii și sunt acumulări excesive și focale de melanină (pigmentul care dă culoare pielii și este sintetizat de melanocite), care apar sub influența diferiților factori, interni și externi. Din categoria leziunilor pigmentare fac parte pistruii, petele cafe au lait, lentiginele, melasma sau semnele de bătrânețe de la nivelul feței. Aceasta este o categorie total diferită de nevii pigmentari sau melanomul malign, deși au în comun culoarea cafenie. De aceea, este esențială diagnosticarea lor corectă de către medicul dermatolog și recomandarea celui mai eficient tratament.
CAUZELE APARIȚIEI
Există câțiva factori ce pot duce la apariția petelor pigmentare pe piele. Printre aceștia se numără:
- Dezechilibrele hormonale. Femeile experimentează aceste dezechilibre mai mult decât bărbații. De regulă, apar în randul femeilor însărcinate sau a celor cu afecțiuni ovariene. Stresul zilnic poate cauza, de asemenea, modificări hormonale și astfel poate favoriza apariția pigmentărilor cutanate.
- Razele UV. Expunerea la razele UV, care, cauzează în mod caracteristic melasma. Razele solare sunt foarte puternice, astfel că vor penetra straturile pielii până ajung la melanocite (celulele cu melanină). Acestea vor fi modificate și va rezulta hiper-pigmentarea pielii, în zonele expuse la soare și în special la nivelul feței.
- Produsele cosmetice. Unele produse cosmetice sunt prea agresive pentru ten. Fie că sunt folosite necorespunzător, fie că nu conțin ingrediente potrivite, acestea pot distruge bariera de protecție naturală a pielii și vor modifica ph-ul pielii. Odată distrusă această barieră, pielea devine mai sensibilă la soare și la factorii din mediu, apărând petele pigmentare.
TIPURI DE LEZIUNI PIGMENTARE
- Efelidele (pistruii): sunt pete mici, de 1-2 mm, de culoare galben-brună, care se regăsesc adesea pe față, umeri, antebrațe și brațe, dar se pot extinde la nivelul întregului corp. Ele pot fi atât genetice, cât și dobândite, ca urmare a expunerii îndelungate la soare.
- Lentiginele: mai mari decât pistruii, de 5-20 mm, aceste macule pigmentare au un contur bine delimitat. Sunt de două tipuri: lentigo simplex (ce apare exclusiv pe zonele neexpuse la soare) si lentigo solar.
- Hiperpigmentările postinflamatorii: pete apărute ca urmare a diferitelor afecțiuni ale pielii, a căror formă și mărime depind de factorul declanșator: acnee, dermatită, arsuri, traumatizare chimică sau mecanică.
- Melasma: spre deosebire de celelalte, aceasta apare pe zonele fotoexpuse ale feței (buza superioară, bărbie, obraji, frunte), în special în cazul persoanelor care au un ten mai închis. Melasma se manifestă prin apariția unor pete de culoare de la maro deschis până la brun închis, cu o distribuție în general simetrică, ce nu prezintă întotdeauna simptome specifice (usturime, mâncarime, arsuri).
TRATAMENT
Cea mai eficientă opțiune este tratamentul cu laserul Nd:YAG. Având la bază o tehnologie performantă, non-invazivă, acesta acționează la nivelul profund al pielii, țintind leziunile pigmentare, fără a afecta celelalte țesuturi. Eficiența unui tratament laser constă tocmai în faptul că facilitează absorbția energiei strict de către pigmentul melanic și induce, ulterior, prin caldură, procesul natural de îndepărtare a pigmentului. Tratamentele de tip laser pentru îndepărtarea leziunilor pigmentare sunt cunoscute la nivel mondial datorită eficienței dovedite încă de la prima ședință. Nu afectează țesuturile înconjurătoare, nu există efecte secundare și au beneficii permanente asupra pielii.
CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCEDURA?
Pentru a se obține rezultate optime în tratarea leziunilor pigmentare, se urmează o serie de pași prestabiliți pentru a asigura condiții maxime de siguranță și de reușită a tratamentului:
- Pregătirea zonei de tratament prin curățare și dezinfectare.
- Pregătirea echipamentului laser pentru procedură. Medicul va seta echipamentul la parametrii optimi în funcție de specificul tratamentului și pacientului.
- Se efectuează tratamentul laser, folosind un aplicator special. Important: pe tot parcursul tratamentului, atât medicul cât și pacientul trebuie să poarte ochelari speciali de protecție. Laserul Nd:YAG este prevăzut cu o funcție specială de răcire, reducând semnificativ disconfortul termic resimțit în timpul tratamentului.
- După finalizarea tratamentului, se va aplica pe zona de tratament o cremă specială cu factor de protecție.
Durata procedurii variază în funcție de mărime, dar nu mai mult de 15 minute. Senzația resimțită variază de la o persoană la alta, fiind descrisă fie ca o ciupitură sau ca niște furnicături.
RECOMANDĂRI POST-TRATAMENT
După tratament, pielea va avea nevoie de un timp de refacere și recuperare până când se va obține rezultatul final. Imediat după tratament și în următoarele 2-3 saptamani, zona de tratament poate suferi o serie de transformări, înainte de regenerarea completă. Aceste simptome sunt normale și nu ar trebui să genereze îngrijorare. Poate apărea local, în mod natural, o crustă care va trebui îndepartată mecanic, acasă, de către pacient. De asemenea, se recomandă aplicarea pe zona tratată a unor preparate topice reparatoare, pentru a ajuta la procesul de vindecare a țesutului, precum și a unei creme cu SPF ridicat, pentru protejarea zonei și prevenirea hiperpigmentării postinflamatorii.
PREVENȚIE
Evitarea agresiunilor asupra tenului este cea mai bună soluție de a preveni petele pigmentare. Astfel, trebuie să punem accent mai mult pe protecția solară, decât pe tratarea petelor. Folosirea zilnică a produselor cu SPF este absolut esențială, indiferent de anotimp sau activitate. Razele UV pătrund în casă și ne afectează chiar și atunci când nu este soare afară, iar în timp, efectele protecției solare constante sunt evidente.
Un alt produs foarte util pentru prevenția pe termen lung este un ser cu Vitamina C. Vitamina C aplicată extern are efecte anti-oxidante puternice. Astfel, aceasta va preveni apariția petelor pigmentare și a altor modificări de culoare.
De asemenea, îngrijirea imediată a unei pete pigmentare, atunci când apare, este o metodă de prevenție foarte bună. Pentru a preveni înrăutățirea și extinderea pigmentarii, fiți atenți la orice mică modificare și începeți un tratament imediat. Nu ezitați să mergeți la controale dermatologice regulate, pentru a putea preveni din timp orice posibilă afecțiune.