GENERALITĂȚI
Acidul hialuronic este un compus natural regăsit în organism în țesutul conjunctiv, epitelial și nervos și are rolul de a menține hidratarea la nivelul acestora. Acidul hialuronic poate fi obținut și în mod artificial și este utilizat în diferite tratamente, având numeroase indicații .
În dermatoestetică, injectările cu acid hialuronic sunt utilizate în anumite proceduri estetice pentru reconstrucție, umplerea ridurilor sau refacerea volumetriei feței. Începând cu vârsta de 25 de ani, organismul tinde să producă din ce în ce mai puțin acid hialuronic. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, elasticitatea și fermitatea pielii scad, întrucât țesuturile pierd din conținutul natural de elastină, colagen și țesut adipos. Aceste pierderi atrag după sine subțierea pielii și tendința acesteia de a se cuta mai accentuat. Semne ale acestor pierderi vor putea fi observate sub forma ridurilor în zona frunții, a conturului buzelor dar și în colțurile gurii (șanțurile nazolabiale).
Deși și aplicările topice (aplicarea pe piele) de produse care conțin acid hialuronic pot contribui la menținerea nivelului optim de hidratare și la prevenirea ridurilor foarte fine, efectele “de umplere” ale acestei substanței se vor observa numai în urma injectărilor cu acesta. Motivul este că în cazul aplicărilor topice, molecula de acid hialuronic rămâne numai în stratul superior al pielii, din cauza dimensiunii mari pe care aceasta o are. În cazul injectării, substanța este plasată direct în derm (stratul mijlociu al pielii), acolo unde nu poate ajunge în cazul aplicărilor topice. Odată injectat, acidul hialuronic împinge spre suprafață pielea și declanșează o serie de procese care au că rezultat dispariția temporară a ridurilor.
CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCEDURA?
O ședință de injectare cu acid hialuronic având ca obiectiv eliminarea sau estomparea ridurilor durează în jur de 15-20 de minute per zona tratată, la care se adaugă timpul de așteptare pentru ca anestezicul să își facă efectul.
Specialistul va curăța zona care urmează să fie tratată, folosind produse profesionale, apoi va aplica un gel de răcire sau, dacă preferi, o cremă pentru anestezie locală. Fillerul este injectat cu ace foarte fine sau cu canula – un dispozitiv medical care nu înțeapă. La final, medicul masează ușor zona și aplică comprese reci pentru a minimiza inflamarea.
Tipul de acid hialuronic injectabil se alege în funcție de caracteristicile zonei în care se va realiza injectarea. Acest lucru se datorează faptului că formulele și concentrațiile produselor sunt adaptate în funcție de localizarea și adâncimea liniilor sau ridurilor pe care medicul le va corecta.
ÎN CÂT TIMP SE OBSERVĂ REZULTATELE?
Procesul este gradual, iar medicul injectează substanța progresiv, astfel încât pacientul să poată observa pe loc îmbunătățirile uimitoare obținute cu ajutorul fillerelor. Mulți dintre pacienți au nevoie de o singură injectare pentru a-și atinge obiectivele dorite și un look complet natural, ceea ce înseamnă o singură injectare propriu-zisă. În funcție de zona tratată, pot fi nevoie mai multe sesiuni de injectare pentru a atinge rezultatul dorit. Se pot face retușuri la 6 luni după prima injectare. În ceea ce privește frumusețea sau simetria facială, fiecare dintre noi are nevoi și obiective diferite. De aceea, medicul va evalua zonele feței care au nevoie de îmbunătățiri ale liniilor, structurii și/sau volumului și va stabili împreună cu pacientul un plan personalizat de tratament.
BENEFICIILE INJECTĂRII CU ACID HIALURONIC
- Stimularea producției de colagen: Colagenul este o proteină din piele care o menține fermă și totodată elastică. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de colagen din organism scade, și astfel apar ridurile și semnele îmbătrânirii pe chip. Însă acidul hialuronic stimulează producția de colagen având, astfel, proprietăți anti-aging.
- Hidratarea, creșterea rezistenței și elasticității pielii: Acidul hialuronic menține hidratarea în țesuturi, stimulează nivelul de colagen și contribuie la păstrarea pielii tinere și elastice.
- Lubrifierea cartilajelor și articulațiilor: Acidul hialuronic lubrifiază cartilajele și articulațiile, prevenind degradarea acestora. Oferind susținere articulațiilor, acidul hialuronic poate preveni o serie de afecțiuni, cum ar fi osteoartrita. La nivelul cartilajelor și articulațiilor, acidul hialuronic acționează precum o barieră de protecție în jurul fiecărei celule.
- Cicatrizarea leziunilor: Acidul hialuronic are un rol important și în procesul de regenerare a pielii, deci de cicatrizare a leziunilor de la nivel cutanat. Studiile făcute în domeniu au confirmat faptul că acidul hialuronic accelerează procesul de cicatrizare a leziunilor, calmând inflamația și grăbind regenerarea celulară astfel încât țesuturile afectate să fie înlocuite cu unele noi și sănătoase cât mai rapid.
CONTRAINDICAȚII
- Persoanele care prezintă alergii la una din componentele utilizate nu trebuie să apeleze la injecțiile cu acid hialuronic.
- Femeile care sunt însărcinate sau alăptează nu pot beneficia de acest tratament.
- Este interzisă injectarea cu acid hialuronic în cazul în care există o infecție activă cu herpes facial sau oral, infecție în zona de tratament, în cazul în care pacientul suferă de diabet sau are probleme de coagulare a sângelui. Cu o săptămână înainte de procedură se întrerupe (cu acordul medicului) administrarea de medicație anticoagulantă, antiinflamatoare, de vitamina C și E. În cazul în care ai suferit în trecut de erupții de herpes în zona feței se administrează tratament preventiv înainte cu 3 zile de procedură.
- După tratament, este interzis consumul de alcool în primele 24 de ore, este indicat un masaj blând al zonei (48 de ore), iar timp de o săptămână trebuie evitată expunerea la temperaturi extreme (frig, sauna, solar, soare), efortul fizic intens sau vizita la dentist, în funcție de zona tratată.
RECOMANDĂRI POST-TRATAMENT
- Anestezicul își păstrează efectul timp de aproximativ 2 – 3 ore (veți avea o senzație de amorțeală). Pe perioada în care buzele sunt anesteziate, trebuie să aveți grijă să nu beți lichide fierbinți sau să nu mâncați alimente fierbinți, pentru a nu vă arde. De asemenea, cât nu vă simțiți buzele, trebuie să aveți grijă să nu le mușcați, din greșeală, mai ales când mâncați.
- Este interzis ca timp de 12 ore după injectare să vă dați cu creme, fond de ten, ruj sau machiaj pe zona tratată pentru a nu exista riscul unei infecții cutanate sau să faceți saună sau baie lungă fierbinte. Puteți să faceți un duș scurt obișnuit.
- Se poate întâmpla ca un vas de sânge să fie atins cu acul și atunci poate apărea o mică vânătaie sau umflătură, cu diametrul de câțiva milimetri până la 1 cm în cazul buzelor, ce vă dispărea în maxim o săptămână și care poate fi mascată cu fond de ten sau ruj după 12 ore de la injectare.
- Dacă sunteți fumătoare și v-ați injectat acid hialuronic în buze, vă recomandăm ca în primele 14 zile să alternați zona în care susțineți țigara (stânga – dreapta).
- Nu fumaţi 72 ore deoarece nicotina accelerează resorbția acidului hialuronic.
- O perioadă de 3-7 zile evitați temperaturile extreme, atât frigul cât și căldura, sauna, piscina, solarul.
- Consumați minim 2 litri de apă după injectare.
- Evitați alcoolul circa 72 ore.