GENERALITĂȚI
Toxina botulinică este o neurotoxină produsă de o bacterie numită Clostridium Botulinum, care inhibă eliberarea de acetilcolină la nivelul joncțiunii neuromusculare. Cu alte cuvinte, se blochează contracția musculaturii, astfel încât se reduc și chiar pot fi eliminate temporar ridurile dinamice sau cele de expresie, care se formează ca urmare a mișcărilor faciale (zâmbet, încruntare, mirare, concentrare).
Toxina botulinică poate trata ridurile de la nivelul frunții (ridurile de mirare), zona perioculară (ridurile de zâmbet sau râs și cele popular denumite ”laba gâștii”), glabela sau zona dintre sprâncene (ridurile de încruntare sau de concentrare). Injecțiile cu toxina botulinică funcționează prin slăbirea sau paralizarea temporară a anumitor mușchi sau prin blocarea acțiunii anumitor nervi. Concret, injecțiile de toxină botulinică blochează semnalele nervoase ale mușchiului în care substanța a fost injectată, astfel încât mușchiul nu mai este capabil să se contracte. Rezultatul final este diminuarea ridurilor faciale nedorite și îmbunătățirea aspectului. Acest efect durează între 3-6 luni, în funcție de tratamentele alese și de metabolismul fiecărei persoane.
CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCEDURA?
Injecțiile se realizează cu un ac foarte fin. O ședință de tratament durează câteva minute și nu necesită anestezie, însă, la cerere, medicul specialist poate aplica o cremă anestezică pentru a minimiza efectele neplăcute ale înțepăturilor. Imediat după procedură, zona tratată va fi ușor roșie. Nu trebuie să vă întindeți la orizontală, nici să aplecați capul timp de minim două ore, astfel încât să preveniți migrarea toxinei botulinice în alte zone decât cele vizate. Din același motiv, zona tratată nu trebuie masată în ziua respectivă.
ÎN CÂT TIMP SE OBSERVĂ REZULTATELE?
Rezultatele încep să fie vizibile după cinci zile, pentru că toxina are nevoie de un anumit timp ca să acționeze, însă efectul maxim este atins la nu mai târziu de 10 zile post-injectare. În funcție de organism, substanța se păstrează în jur de 3-4, până la maximum 6 luni. Pentru siguranța rezultatului și efecte optime, injectarea cu toxina botulinică necesită precizie și o foarte bună cunoaștere a anatomiei feței. Deși injecțiile cu toxina botulinică pot fi făcute în orice moment al anului, indiferent de sezon, este ideal să le facem primăvara, când începem să avem tendința de a ne încrunta de la soare.
BENEFICIILE INJECTĂRII CU TOXINĂ BOTULINICĂ
- Netezirea liniilor fine și ridurilor de la nivelul feței
- Diminuarea benzilor și ridurilor de la nivelul gâtului
- Îmbunătățirea aspectului de bărbie dublă sau gușă
- Ridicarea colțurilor gurii
- Netezirea obrajilor
- Corectarea zâmbetului gingival
- Reducerea cearcănelor
CONTRAINDICAȚII
- Instabilitate psihologică
- Sarcină și alăptare
- Infecții locale în zona de injectare
- Reacție de hipersensibilitate la toxina botulinică
- Afecțiuni neuromusculare, precum miastenia gravis, Sindrom Eaton-Lambert, neuropatii, scleroză laterală amiotrofică
- Alergie la albumină
- Tratament cu medicamente precum Aspirină, Aspenter, Plavix, Clexane, Sintrom sau alt anticoagulant sau antiagregant plachetar cu până la 2 săptămâni înaintea efectuării procedurii, întrucât acestea vor determina un risc crescut de vânătăi.
RECOMANDĂRI POST-TRATAMENT
- În primele 4 ore post-procedură, nu faceți sport și nu vă aplecați, pentru a nu favoriza migrarea substanței.
- Evitați tratamentele faciale și masajul, timp de 14 zile post-tratament.
- Evitați administrarea de aspirină în primele 7-14 zile înaintea și după efectuarea procedurii, pentru a diminua riscul de apariție a vânătăilor.
- Nu mergeți la sală sau la dentist o săptamână după tratament.
- Nu consumați alcool 3 zile și nu folosiți soluții demachiante cu alcool.
- Nu se injectează toxina botulinică mai devreme de 3 luni și jumătate de la ultima injectare pe aceeași zonă.
REACȚII ADVSERSE
În general, injectările cu toxina botulinică sunt bine tolerate de organism, iar reacțiile adverse sunt temporare. În urma tratamentului pot apărea reacții precum edem, eritem, echimoze, durere ușoară la locul de injectare, rareori durere de cap, greață, ptoză palpebrală (căderea pleoapei) sau diplopie (vedere dublă).