GENERALITĂȚI
O cicatrice face parte din procesul normal de vindecare și poate apărea atât în interior, cât și în exterior. Aceasta este un țesut fibros care apare, de cele mai multe ori, în urma unui accident, intervenții chirurgicale sau acneei. Cicatricile vizibile apar după ce tegumentul a suferit o pierdere de substanță dermo-epidermică, dar pot apărea și la nivelul organelor interne, în urma unei rupturi musculare sau a inciziilor din timpul intervențiilor chirurgicale. Ruptura sau pierderea de substanță la nivelul țesuturilor corpului duc la vindecarea prin producerea unei substanțe denumită colagen, o proteină ce se sintetizează la nivelul regiunii traumatizate, ajungând eventual la închiderea plăgii. Colagenul continuă să se acumuleze la nivelul aceste regiuni, o perioadă mare de timp din momentul traumatismului, de aceea cicatricile devin treptat mai netede și moi.
TIPURI DE CICATRICI
- Cicatricile CHELOIDE – rezultă dintr-un proces de cicatrizare prin formare unui strat de țesut adițional. Acest tip de cicatrice se extinde în afara granițelor rănii inițiale și apar de obicei în zona pieptului, umerilor, lobilor urechii sau a obrajilor. Deși cicatricile cheloide sunt însoțite de mâncărimi, de obicei ele nu sunt periculoase.
- Cicatricile CONTRACTILE – se formează cel mai des în urma arsurilor pielii. Ele au un aspect de piele întinsă și lucioasă și pot obstrucționa mișcarea, deoarece afectează atât pielea, cât și tendoanele și mușchii. De obicei, arsurile de gradul 1 se pot vindeca fără a lăsa urme, însă arsurile de gradul 2 și 3 cauzează apariția cicatricilor.
- Cicatricile HIPERTROFICE – reprezintă un țesut îngroșat, mai lat și deseori proeminent, care apare acolo unde pielea a suferit o rană. Astfel de semne hipertrofice apar drept complicații frecvente ale arsurilor, dar se pot forma și din cauza piercing-urilor, a tăieturilor sau chiar și a acneei. Acest tip de cicatrici nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Ele pot fi însoțite de mâncărimi și pot fi dureroase însă, de cele mai multe, reprezintă doar o problemă de ordin estetic.
- Cicatricile PROVOCATE DE ACNEE – apar atunci când o erupție acneică pătrunde adânc în piele și afectează țesuturile de sub aceasta. Acestea sunt prezente cel mai des pe față și apar atunci când se produce prea puțin colagen în timpul vindecării rănii. Există trei tipuri de cicatrici atrofice cauzate de acnee: boxcar (sub forma literei U, cu margini ascuțite), icepick (sub forma literei V, cu apect rotund sau oval, similare cicatricilor produse de varicelă) și rolling (sub forma unor adâncituri late, cu margini rotunde).
TRATAMENT
Tratamentul cicatricelor recente constă în aplicarea de geluri siliconice, pomezi sau creme de cicatrizare cu acid hialuronic, zinc, peptide și aminoacizi. Acestea ajută la o vindecare mai rapidă și mai frumoasă în cazul cicatricilor recente.
Cea mai eficientă metodă de tratament ce vizează atât cicatricele hipotrofice cât și pe cele hipertrofice, atât cicatricele postchirurgicale cât și pe cele postacneice este reprezentat de laserul eCO2. Este un laser puternic, ablativ, chirurgical, a cărui energie este absorbită de apa din țesuturi. Ca urmare, se produce o vaporizare controlată a structurilor ce urmeaza a fi tratate.
Procedura se poate efectua în zone specifice, cum ar fi în jurul gurii sau a ochilor, sau pe întreaga suprafață a feței. În timpul unui tratament cu Laser CO2 este utilizat un anestezic local pentru a ameliora potențialul disconfort. Dacă este tratată întreaga față se poate utiliza și anestezia intravenoasă sau generală.
Avantajele folosirii laserului:
- Timp de recuperare mult mai mic față de intervențiile clasice;
- Cicatrizare și vindecare mult mai rapidă;
- Sângerare minimă sau chiar absența în tratamentul chirurgical;
CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCEDURA?
Toate procedurile din clinica Lineya sunt efectuate în urma unei consultatii inițiale, iar în cadrul consultației, medicul specialist dermatolog stabilește diagnosticul și va propune opțiunile de tratament. Leziunile sunt excizate sau vaporizate de cele mai multe ori sub anestezie locală cu xilină, iar în cazul modului fracționat se folosește o cremă anestezică puternică, care este aplicată timp de minim 30 de minute înainte de procedură. Procedura durează între 10-30 minute în funcție de indicație și zona de tratat. Injecția pentru anestezia locală are un disconfort minim datorită folosirii acelor fine. Crema anestezică este foarte eficientă pentru a amorți stratul superficial al pielii. După aceste etape, procedura este nedureroasă. La câteva ore post procedură laser CO2, poate debuta o durere ușoară, care poate fi calmată cu antialgice.
RECOMANDĂRI POST-TRATAMENT
După procedura eCO2, este interzisă expunerea la soare în luna următoare și se folosește cremă cu SPF50+. În prima săptămână după tratament, pacientul folosește apă termală pentru efectul calmant, cremă regeneratoare pentru grăbirea procesului de vindecare, spălături cu soluții antiseptice blânde pentru a preveni infecțiile. Rezultatele încep să apară din prima lună după tratament. De preferat este să se realizeze un protocol de tratament ce include 3 ședințe spațiate la 6 săptămâni.