GENERALITĂȚI
Dermatologia este specialitatea medicală care se ocupă de boli care afectează pielea, părul, scalpul și unghiile. O mare parte a dermatologiei se concentrează însă pe problemele și tratamentele pielii. Acest lucru se datorează faptului că pielea, fiind cel mai extins organ al corpului, este predispusă la o gamă mai largă de afecțiuni și boli. Oamenii de toate vârstele, de la nou-născuți până la vârstnici, sunt susceptibili la diferite tipuri de probleme ale pielii, acute sau cronice, mai rare sau mai comune. Pielea este cel mai mare organ al corpului. Aceasta menține un echilibru între diverși parametri ai organismului nostru și este prima barieră care ne apără împotriva agresiunii factorilor externi, cum ar fi agenții infecțioși (bacterii, virusuri, paraziți).
CÂND ESTE CAZUL SĂ MERGI LA DERMATOLOG?
Este recomandat să consulți un medic dermatolog atunci când:
- suferi de acnee severă, erupții cutanate, roșeață sau pete solzoase pe piele care nu dispar într-un termen de o săptămână;
- suferi de inflamații, durere, mâncărime și erupții cutanate sau dacă observi umflături sau noduli pe piele;
- ai o aluniță sau o zona depigmentaă a pielii care este prea mare sau provoacă disconfort.
CE ESTE CONSULTAȚIA DERMATOLOGICĂ?
Consultația dermatologică cuprinde:
- Anamneza- medicul discută cu pacientul despre boală, despre istoricul medical și investigațiile realizate anterior
- Examenul clinic- examinarea leziunilor de la nivelul pielii, părului, unghiilor, mucoaselor
- Diagnosticul și tratamentul – analize de laborator, dermatoscopie, medicamentație, tratamente estetice sau medicale
- Recomandări speciale – pentru îngrijirea pielii și anexelor, pentru prevenirea apariției afecțiunilor și un aspect sănătos
CUM SE DESFĂȘOARĂ CONSULTAȚIA DERMATOLOGICĂ?
Consultația durează de obicei aproximativ 20 până la 30 de minute, dar poate dura mai mult în funcție de cat de gravă este situația pacientului. În timpul consultației, medicul dermatolog va analiza istoricul medical al pacientului, va întreba despre simptome și va examina fizic zona afectată. În cele mai multe cazuri, un examen fizic este suficient pentru a pune un diagnostic. Cu toate acestea, în unele cazuri, pot fi necesare anumite teste, cum ar fi testele de sânge, raclarea unei mostre de țesut pentru examinare microscopică sau efectuarea unei biopsii. Odată ce afecțiunea a fost diagnosticată, dermatologul va oferi o imagine de ansamblu asupra opțiunilor de tratament existente, riscurilor acestora, efectelor secundare și rezultatelor așteptate.
BOLI ALE PIELII
- Afecțiunile cronice reprezintă un focus principal al dermatologiei, cele mai des întânite fiind acneea, eczema, psoriazisul și rozaceea.
- Problemele acute ale pielii se referă la afecțiuni care apar pe termen scurt și debutează brusc, dar provoacă simptome severe. Aici sunt incluse: negii, pierderea părului, vezicule, bătături și calusuri, arsuri solare, păr încarnat, dermatită, mâncărime, urticarie, vânătăi, chisturi sebacee. Infecții ale pielii sunt reacții la bacterii, ciuperci și iritanți virali.
- Infecțiile bacteriene obișnuite care afectează pielea sunt carbunculii, furunculele, chisturile, abcesele, infecția cu stafilococ și celulita. Infecțiile fungice ale pielii includ pecinginele, piciorul atletului, infecția cu drojdie, infecțiile fungice ale unghiilor și sporotricoza. Infecțiile virale comune, pe de altă parte, includ zona zoster, varicela și Molluscum Contagiosum.
- Decolorări ale pielii cum ar fi semnele din naștere, alunițele si pistruii, sunt alte afecțiuni, care, de multe ori, nu necesită îngirjiri medicale.