Multe femei nu pot ieși din casă fără să își acopere petele pigmentare cu diverse produse de make-up. În timp, aceste pete maronii de pe față pot ajunge să afecteze nu doar viața socială, ci și imaginea de sine. În clinica noastră ajung multe femei cu pete pigmentare, în căutare de soluții pentru această problemă medicală, dar mai ales estetică.
Dacă și tu te regăsești într-o astfel de situație, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor pentru înțelegerea acestor pete, cauzele care au dus la apariția lor, ce modalități de tratament ai la dispoziție, precum îndepărtarea petelor pigmentare cu laser și, cel mai important, cum poți să previi reapariția lor.
Cuprins:
- Pete pigmentare – ce sunt?
- De ce apar petele maronii sau petele pigmentare pe față – cauze frecvente
2.1. Pete de la soare – cum influențează expunerea la soare apariția acestor pete?
2.2. Pigmentarea pielii – în ce situații apare melasma?
2.3. Pete pe față – schimbările hormonale care determină apariția petelor maro
2.4. Petele maronii de pe față – alte cauze de apariție
- Îndepărtarea petelor pigmentare – diagnosticarea, tratarea și prevenirea reapariției petelor
3.1. Ce implică diagnosticarea petelor pigmentare pe față?
3.2. Remedii pentru pete pigmentare – de la creme, la tratamente cu laser
3.3. Pete pigmentare pe ten – ce modalități de prevenție există?
1. Pete pigmentare – ce sunt?
Petele pigmentare sunt ușor de recunoscut, fiind zone ale pielii cu o culoare mai închisă decât restul pielii, ce apar în urma unor schimbări anormale la nivelul melaninei (pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, a ochilor și a părului).
Există anumiți factori care determină o producție excesivă de melanină și, implicit, apariția acestor zone maronii de diferite forme sau dimensiuni.
2. De ce apar petele maronii sau petele pigmentare pe față – cauze frecvente
Predispoziția genetică este o frecventă cauză a petelor maronii pe față, însă ele pot fi cauzate și de diverse stări interioare, cum ar fi dezechilibre hormonale sau afecțiuni medicale, dar și de factori de mediu sau medicamente.
2.1. Pete de la soare – cum influențează expunerea la soare apariția acestor pete?
Petele maronii de la soare sunt cele mai întâlnite. Expunerea prelungită la soare, fără protecție solară, poate stimula producția excesivă de melanină și pigmentarea feței. Aceste pete maro de la soare sunt mult mai evidente la persoanele cu ten deschis, au o formă rotundă sau ovală și se mai numesc lentigo.
2.2. Pigmentarea pielii – în ce situații apare melasma?
Melasma este o afecțiune cutanată ce apare mult mai frecvent în rândul femeilor. Semnele acestei afecțiuni sunt destul de specifice: pete de diferite dimensiuni, de o culoare închisă (maro sau gri), ce apar în special în zona frunții, a obrajilor, buzelor, nasului și a bărbiei. Petele provocate de melasma se pot intensifica în cazul unei expuneri prelungite la soare.
2.3. Pete pe față – schimbările hormonale care determină apariția petelor maro
Schimbările hormonale sunt asociate deseori cu apariția petelor maronii pe piele. Spre exemplu, multe femei experimentează pigmentarea pielii cauzată de o creștere a nivelurilor de estrogen și progesteron. Totodată, femeile care utilizează contraceptive orale au un risc mai mare de a dezvolta pete maronii, substanțele chimice influențând producția de melanină, iar unele femei pot observa că petele maronii devin mai pronunțate în perioada ciclului menstrual. Nu în ultimul rând, terapia hormonală poate provoca și ea schimbări în pigmenții pielii și apariția petelor maronii.
2.4. Petele maronii de pe față – alte cauze de apariție
Petele maronii pot să apară și după vindecarea leziunilor provocate de acnee. Aceste pete însoțesc, de regulă, cicatricile post-acnee și persistă o perioadă lungă de timp. Persoanele care au suferit diverse leziuni ale pielii, cum ar fi arsuri sau iritații, pot să se confrunte cu o hiperpigmentare postinflamatorie. Nu în ultimul rând, petele maronii pot să apară ca urmare a înaintării în vârstă. Expunerea îndelungată la soare, scăderea capacității de regenerare a pielii și schimbările hormonale (în special în cazul femeilor aflate la menopauză) pot determina apariția acestor pete pe față.
3. Îndepărtarea petelor pigmentare – diagnosticarea, tratarea și prevenirea reapariției petelor
Am văzut ce sunt petele pigmentare și de ce apar, însă trebuie să știi și ce e de făcut dacă observi că aceste pete încep să apară și să se înmulțească. Nu există un remediu pentru pete maronii pe față care să funcționează în același mod pentru toată lumea – depinde foarte mult din ce cauză au apărut și ce fel de pete sunt. Unele dintre ele pot trece de la sine, mai ales dacă nu sunt atât de pronunțate, altele pot fi estompate cu ajutorul cremelor sau cu tratamente profesionale cu laser. Așa că, primul pas pe care trebuie să îl faci pentru petele de pe față este să te programezi la un consult dermatologic pentru a descoperi cauzele de apariție.
3.1. Ce implică diagnosticarea petelor pigmentare pe față?
Diagnosticarea petelor pigmentare începe printr-o examinare vizuală. Medicul dermatolog va evalua forma, dimensiunea, culoarea, dar și textura petelor. Identificarea cauzelor care au dus la apariția acestor pete este cel mai important pas, iar în acest sens, medicul va discuta cu pacientul despre istoricul său medical și despre factorii de risc. În cazul în care o pată pigmentară necesită o evaluare mai detaliată, medicul va utiliza un dermatoscop pentru a observa pata în profunzime.
Există și cazuri în care sunt necesare și alte analize pentru excluderea unor afecțiuni, cum ar fi necesitatea unei biopsii cutanate pentru excluderea cancerului de piele. După ce medicul are un diagnostic clar, poate prescrie un tratament adecvat pentru reducerea petelor pigmentare.
3.2. Remedii pentru pete pigmentare – de la creme, la tratamente cu laser
Eliminarea petelor maronii de pe față se poate face cu ajutorul cremelor special formulate în acest scop, al peeling-urilor sau al tratamentelor cu laser. Eficacitatea acestor tratamente diferă de la persoană la persoană, în funcție de tipul petelor, dar și de severitatea și profunzimea lor. Tocmai din acest motiv este important să consulți un medic dermatolog înainte de a folosi produse din comerț care promit să facă minuni. Ce a funcționat la una dintre prietenele tale, s-ar putea să nu funcționeze și în cazul tău. Să vorbim despre fiecare modalitate de îndepărtare a petelor maronii de pe față!
Cremele sau produsele depigmentante
Aceste produse sunt special concepute pentru reducerea sau estomparea petelor pigmentare și acționează prin inhibarea producției de melanină sau prin accelerarea procesului de exfoliere al pielii care ameliorează aspectul petelor. La baza acestor creme depigmentante stau mai multe ingrediente active:
- Hidrochinonă – substanță recunoscută pentru capacitatea sa de a inhiba producția de melanină,
- Acid kojic și acid azelaic – acționează prin inhibarea enzimelor implicate în producția de melanină,
- Acid glicolic și acid salicilic – ajută la exfolierea pielii și la îmbunătățirea texturii și aspectului pielii,
- Retinol – accelerează procesul de regenerare al pielii,
- Vitamina C – antioxidant ce contribuie la uniformizarea pielii.
În funcție de ce constată dermatologul în cadrul vizitei medicale, poate recomanda anumite produse de acest tip, potrivite pentru nevoile pielii tale. Pentru a obține rezultatele dorite, este important să utilizezi cremele depigmentante conform indicațiilor producătorului sau medicului dermatolog.
Peeling-urile
Peeling-urile chimice reprezintă un alt tratament care poate fi eficient în anumite cazuri pentru înlăturarea petelor maronii de pe față. Aceste peeling-uri funcționează prin exfolierea pielii cu particule fine abrazive sau substanțe chimice. În urma unui peeling, textura pielii este îmbunătățită, iar petele pigmentare sunt estompate. Este important de precizat faptul că aceste peeling-uri sunt utile doar în cazul în care petele sunt superficiale. În cazul unor pete mai pronunțate, s-ar putea ca peeling-urile să nu aibă efectul dorit și să ai nevoie de un tratament profesionist, cum ar fi estomparea petelor cu laser. Peeling-urile se pot face și acasă, cu produse recomandate de medicul dermatolog, sau în cadrul clinicilor, doar de către persoane cu experiență, care știu care sunt nevoile pielii tale.
Tratamentul cu laser
Majoritatea femeilor care ajung în clinica noastră aleg îndepărtarea petelor pigmentare cu laser, o modalitate non-invazivă de tratament, cu o rată mare de succes. Acest tratament ameliorează aspectul petelor de pe față de la soare sau din alte cauze încă de la prima ședință. Tratamentul acționează doar asupra leziunilor pigmentare și nu are efecte secundare. Dacă alegi și tu un astfel de tratament, medicul dermatolog îți va explica cum se desfășoară această procedură și care sunt recomandările post-tratament pentru a grăbi vindecarea țesutului.
Un lucru important pe care ar trebui să îl reții este faptul că petele maro de pe față nu au remedii naturiste – nu te încrede în toate leacurile naturale care circulă în mediul online pentru că șansele ca acestea să funcționeze sunt mici. Este indicat ca orice pată pigmentară să fie evaluată de un medic și tratată corespunzător, în funcție de tipul ei și de nevoile pielii. Bineînțeles, cel mai bun tratament pentru petele pigmentare este prevenția, iar în acest sens, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți proteja mai bine pielea și a evita apariția acestor pete.
3.3. Pete pigmentare pe ten – ce modalități de prevenție există?
Petele pigmentare au cauze destul de specifice, de la expunerea prelungită la soare, la schimbări hormonale și diverse afecțiuni medicale. Petele maronii pot să apară din cauza unor obiceiuri mai puțin sănătoase pe care le avem, iar un stil de viață sănătos și o atenție mai mare la modul de îngrijire al pielii pot preveni cu succes apariția petelor pigmentare. Iată câteva modalități de prevenție pe care le poți adopta, mai ales dacă faci parte dintr-o categorie de risc, predispusă la apariția acestor pete (cum ar fi persoanele care au în familie cazuri similare – genetica poate fi un factor de risc):
- Expunere la razele UV doar cu protecție solară: Razele UV nu aduc niciun beneficiu pielii, așa că, dacă vrei să te bucuri de soare, nu uita de crema cu factor de protecție solară, dar și de haine și accesorii potrivite. Ieși la plimbare cu pălărie în intervalul în care radiațiile UV sunt mai puternice și aplică cremă mai ales în zonele expuse la soare, în mod regulat.
- Folosește creme antioxidante: Produsele de îngrijire a pielii care conțin antioxidanți, în special vitamina C și vitamina E, ajută la protejarea pielii împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
- Caută soluții personalizate pentru problemele tenului: Dacă te confrunți cu acnee, ia legătura cu un medic dermatolog care îți poate prescrie un plan de tratament eficient pentru tipul de acnee cu care te confrunți. În acest fel, vei putea preveni agravarea leziunilor și apariția cicatricilor și a petelor pigmentare post-acnee.
- Menține-ți pielea hidratată: O piele hidratată este mult mai rezistentă la factorii de mediu care pot provoca pete pigmentare.
- Adoptă o alimentație sănătoasă: alimentele bogate în antioxidanți (legumele cu frunze verzi, roșiile, fructele de pădure, citricele etc.) contribuie la menținerea sănătății pielii și la combaterea stresului oxidativ.
Aceste măsuri preventive scad riscul de apariție al petelor pigmentare, dar asta nu înseamnă că le poți evita complet. Genetica joacă un rol important în apariția lor, iar dacă majoritatea persoanelor din familia ta se confruntă cu pete pigmentare, s-ar putea să ai și tu această problemă, chiar dacă nu te-ai expus la razele UV, ai avut o rutină de îngrijire potrivită și ți-ai protejat pielea exemplar. În aceste cazuri, un medic dermatolog te poate ajuta să înțelegi cauzele și îți poate recomanda un tratament care funcționează și care ameliorează aspectul acestor pete înainte de a-ți afecta stima de sine și viața socială.
În concluzie, petele pigmentare pot să apară din diverse cauze, însă, de cele mai multe ori, expunerea prelungită la soare, fără protecție solară, este principalul motiv pentru care multe femei se confruntă cu pete maro pe față. Dacă adopți măsurile necesare de protecție și ai grijă mai mult de pielea ta, îți poți păstra tenul uniform și catifelat. Iar dacă observi vreo schimbare, indiferent că vorbim de pete sau alte imperfecțiuni, ar fi bine să consulți un medic dermatolog pentru a identifica rapid cauzele și un tratament potrivit. Nu mai lăsa petele pigmentare să îți afecteze viața, mai ales că există multe tratamente revoluționare (cum ar fi cel cu laser) care pot reda aspectul uniform al tenului.
Sursă foto: freepik.com, lineya.ro